Podcast #2: René Kesselaar

Hart voor Zaken #2. Met René Kesselaar (Kesselaar & Zn).
“Een collectief maken, betekent het individuele loslaten”.

Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast over ondernemers voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook heeft hij twee hartverwarmende tips om jouw bedrijf nog meer kloppend te maken. Om jouw collega’s nog meer verbonden met elkaar en de organisatie te maken. Presentatie: Cor Hospes van Starlingz.

René Kesselaar is ontevreden over de wereld waarin hij opereert. Daarom noemt hij zijn bedrijf geen aannemerij of bouwbedrijf, nee, Kesselaar & Zn is een ‘gastheer in de bouw’. Aan de aannemerswereld kleven te veel nare etiketten, vindt hij. Die is hard, hiërarchisch en niet meer van deze tijd. Geld vinden ze het belangrijkste. “Ze praten er niet over mensen, maar over poppetjes, ze praten over ze. Maar de waarde van een bedrijf zit niet in geld, maar in mensen. Die maken het geld. Geld verdien je met mensen. Dus hoe slordiger je met mensen omgaat, hoe meer geld het kost. We zorgen dan ook goed voor onze mensen. Alles wat we verdienen, stoppen we terug in het bedrijf, in onze mensen.”

Wat dat hem oplevert? René tekent een tabelletje: ziekteverzuim binnen de overheid is 12 tot 19%. Binnen de ziekenhuizen is dat 18%. Bij de politie 12 tot 15%. Bij ons 1,25%. En je praat over een bedrijf met 80 mensen. “Een kwestie van liefde, loyaliteit en verantwoordelijkheid.”

Kesselaar & Zn is in 1994 opgericht door een groep rugbyvrienden. De regels van het rugbyveld gelden nog steeds binnen het bedrijf. René: “Je juicht pas als iedereen om je heen staat. Je houdt je aan je afspraken en iedereen is gelijk; je moet het samen doen, het draait om het collectief.”

“De kunst van het leven is loslaten van iets waarin je vastzit. Stramienen, regels, taken. Bij ons doe je het samen. Als je iets niet begrijpt of kunt, vraag het en dan helpen we je. Dat geldt niet alleen intern, maar ook voor de partijen waarmee wij samenwerken. Zo krijg je een homogene groep met een gemeenschappelijk doel. Als jij niet werkt in hiërarchie, dan leer je mensen over hun eigen disciplines heen te stappen. Een collectief maken, is het individuele loslaten.”

“Als jongen mensen bij een bedrijf komen, krijgen ze vaak een plekje naast Ome Henk. Die doet het al 35 jaar zo en zegt zo blijven we dat ook 35 jaar doen.” Vreselijk vindt René dat. “Ouderen zijn een balk op een spoorlijn. Ze houden de trein tegen van hun bedrijf. Ga of zelf in die trein zitten of ga van de spoorlijn af, en geef die trein de ruimte met een jonge machinist. We hebben in ons land momenteel zoveel oude meuk zitten, die denken dat ze het allemaal nog begrijpen, maar ze zijn niet meer van deze tijd.”

Spelletjes met elkaar spelen vindt René belangrijk. Tafeltennis, dammen, tafelvoetbal: ze zorgen voor verbinding en geven inzichten. “Als je alleen mensen hebt die willen scoren, ontstaat geen team. Als mensen niet tegen hun verlies kunnen, gaan ze misschien vals spelen om toch te winnen. Je wilt balans binnen een team en daarbij helpen spelletjes.”

“Verbinding is communiceren met elkaar. Niet alleen praten over het werk, maar ook over thuis, over je gezin.” Wanneer iets niet lekker loopt op het werk, heeft dat vaak te maken met thuis. Bij Kesselaar & Zn. delen mensen hun gevoelens. Dat klopt, beaamt hij, daarvoor moeten ze zich wel veilig en okay voelen. “Maar dat staat toch bovenaan. Mensen moeten op het werk zichzelf kunnen zijn.

René: “We hebben hier maar een stelregel: als je zelf niet zo behandeld wil worden, moet je het ook niet bij een ander doen.”

Productie: Online Video Producties

Muziek: Flowers for A Lonely Soul